JANA PENDAPATAN YANG BERLIPAT GANDA.
-UNTUNG 200%
-KOS MODAL MURAH
-SENANG DIBAWA
Langkah-Langkah Penyediaan Aiskrim Goyang dan Bahan-bahan yang diperlukan
Bahan-bahan yang diperlukan
1. Garam kasar 7kg
2. Lidi sate
3. Air
4. Ais kiub atau ais bantal yang telah dimesin
5. Air berkarbonat seperti orange, strawberry, coke, pepsi, grape, fruitale, sarsi dan sebagainya.
6. Atau air yang dibancuh sendiri seperti air milo, jagung, kacang, asam boi, bandung, keladi dan sebagainya.
Langkah # 1
Masukkan garam kasar ke dalam mesin ais goyang (7kg) dan larutkan dengan air biasa sebanyak 3 liter. Garam tidak perlu larut sepenuhnya.
Langkah # 2
Masukkan ais kiub (1 beg) atau ais bantal yang telah dikisar hingga ke takat permukaan tudung atau gelang acuan. Gaul ais kiub dengan air larutan garam tadi.
Langkah # 3
Susunkan acuan ais goyang ke dalam tempatnya dan pastikan acuan tersebut tersusun dan tenggelam hingga gelang acuan.
Langkah # 4
Tutup penutup dan biarkan acuan sejuk untuk tempoh 3-4 minit. Tujuannya adalah untuk menjadikan semua acuan menjadi lebih sejuk dan ini akan mempercepatkan proses pembekuan ais goyang.
Langkah # 5
Seterusnya tuang air bancuhan atau air berperisa bikarbonat ke dalam acuan
hingga pada takat yang dibenarkan iaitu bersamaan dengan takat permukaan
ais. Apabila anda mengangkat acuan untuk menuang air perisa, elakkan air
garam menitik ke dalam acuan. Ini dapat mengelakkan ais goyang berasa masin.
Apabila semua acuan telah diisi,tutup kembali mesin ais anda dan biarkan selama 3 – 5 minit. Dalam tempoh ini anda boleh goyang ke kiri dan ke kanan bertujuan ais yang dihasilkan nanti adalah lebih halus dan disukai ramai.
Nota: Tempoh 10 minit ais membeku dikira selepas anda menuangkan semua air berperisa ke dalam acuan ais.
Langkah # 6
Selepas 3 – 4 minit ditutup, buka kembali penutup mesin ais anda. Masukkan lidi sate ke setiap acuan ais dengan seberapa cepat yang boleh. Pada waktu ini ais telah mula membeku sedikit di permukaan bawah. Apabila anda mencucuk lidi sate, anda dapat rasakan di bahagian bawahnya mulai membeku. Pada masa ini anda perlu perbetulkan kedudukan lidi sate agar berada betulbetul di tengah acuan agar lebih kemas apabila dikeluarkan nanti.
Langkah # 7
Setelah anda perbetulkan semua pemegang(lidi sate), tutup mesin ais dan mulalah menggoyang ke kiri dan ke kanan. Tujuan kita menggoyang ke kiri dan ke kanan adalah untuk menghasilkan ais goyang yang lebih halus dan sedap berbanding “ais krim Malaysia”.
Langkah # 8
Setelah lebih kurang 10 – 12 minit, anda boleh buka tudung mesin ais anda dan periksa adakah ais telah membeku ke semuanya. Jika anda melakukannya dengan betul, ais goyang akan terhasil dalam tempoh seperti dinyatakan. Tidak mengapa jika masih terdapat beberapa acuan yang masih tidak membeku. Cuma keluarkan mana mana acuan yang membeku sahaja. Sememangnya semasa anda menuangkan air berperisa, terdapat acuan yang terdahulu dan terkemudian dimasukkan air berperisa. 100 acuan mana mungkin kita dapat memasukkannya serentak. Kini anda boleh keluarkan ais goyang, mudah sahaja. Rendam acuan ke dalam bekas air biasa dan terus cabut ais dengan memegang lidi.
................................................................................................................
Kemudian, terhasillah aiskrim goyang.
Bahan-bahan yang diperlukan
1. Garam kasar 7kg
2. Lidi sate
3. Air
4. Ais kiub atau ais bantal yang telah dimesin
5. Air berkarbonat seperti orange, strawberry, coke, pepsi, grape, fruitale, sarsi dan sebagainya.
6. Atau air yang dibancuh sendiri seperti air milo, jagung, kacang, asam boi, bandung, keladi dan sebagainya.
Langkah # 1
Masukkan garam kasar ke dalam mesin ais goyang (7kg) dan larutkan dengan air biasa sebanyak 3 liter. Garam tidak perlu larut sepenuhnya.
Langkah # 2
Masukkan ais kiub (1 beg) atau ais bantal yang telah dikisar hingga ke takat permukaan tudung atau gelang acuan. Gaul ais kiub dengan air larutan garam tadi.
Langkah # 3
Susunkan acuan ais goyang ke dalam tempatnya dan pastikan acuan tersebut tersusun dan tenggelam hingga gelang acuan.
Langkah # 4
Tutup penutup dan biarkan acuan sejuk untuk tempoh 3-4 minit. Tujuannya adalah untuk menjadikan semua acuan menjadi lebih sejuk dan ini akan mempercepatkan proses pembekuan ais goyang.
Langkah # 5
Seterusnya tuang air bancuhan atau air berperisa bikarbonat ke dalam acuan
hingga pada takat yang dibenarkan iaitu bersamaan dengan takat permukaan
ais. Apabila anda mengangkat acuan untuk menuang air perisa, elakkan air
garam menitik ke dalam acuan. Ini dapat mengelakkan ais goyang berasa masin.
Apabila semua acuan telah diisi,tutup kembali mesin ais anda dan biarkan selama 3 – 5 minit. Dalam tempoh ini anda boleh goyang ke kiri dan ke kanan bertujuan ais yang dihasilkan nanti adalah lebih halus dan disukai ramai.
Nota: Tempoh 10 minit ais membeku dikira selepas anda menuangkan semua air berperisa ke dalam acuan ais.
Langkah # 6
Selepas 3 – 4 minit ditutup, buka kembali penutup mesin ais anda. Masukkan lidi sate ke setiap acuan ais dengan seberapa cepat yang boleh. Pada waktu ini ais telah mula membeku sedikit di permukaan bawah. Apabila anda mencucuk lidi sate, anda dapat rasakan di bahagian bawahnya mulai membeku. Pada masa ini anda perlu perbetulkan kedudukan lidi sate agar berada betulbetul di tengah acuan agar lebih kemas apabila dikeluarkan nanti.
Langkah # 7
Setelah anda perbetulkan semua pemegang(lidi sate), tutup mesin ais dan mulalah menggoyang ke kiri dan ke kanan. Tujuan kita menggoyang ke kiri dan ke kanan adalah untuk menghasilkan ais goyang yang lebih halus dan sedap berbanding “ais krim Malaysia”.
Langkah # 8
Setelah lebih kurang 10 – 12 minit, anda boleh buka tudung mesin ais anda dan periksa adakah ais telah membeku ke semuanya. Jika anda melakukannya dengan betul, ais goyang akan terhasil dalam tempoh seperti dinyatakan. Tidak mengapa jika masih terdapat beberapa acuan yang masih tidak membeku. Cuma keluarkan mana mana acuan yang membeku sahaja. Sememangnya semasa anda menuangkan air berperisa, terdapat acuan yang terdahulu dan terkemudian dimasukkan air berperisa. 100 acuan mana mungkin kita dapat memasukkannya serentak. Kini anda boleh keluarkan ais goyang, mudah sahaja. Rendam acuan ke dalam bekas air biasa dan terus cabut ais dengan memegang lidi.
................................................................................................................
Kemudian, terhasillah aiskrim goyang.
Contoh kos penghasilan 600 batang aiskrim:
Air berkarbonat 1.5liter F&N atau Mirinda X 15 botol X RM3 per botol = RM45
Ais Kiub 1 beg besar berharga RM3.50
Garam 7kg X RM0.50 per kilo = RM3.50
Lidi sate 1 pek (lebih 500 batang/1000batang) = RM4
Jumlah kos = RM56 untuk penyediaan 500 batang aiskrim mini
Katakan 600 batang anda pek menjadi 6 batang per pek = 100 pek
Setiap pek mengandungi 6 batang aiskrim berharga RM2.5 = 100 pek X RM2.5
= RM250
Berapakah keuntungan anda jika anda berjaya menjual kesemuanya?
Jumlah jualan RM250 - Kos RM56 = Untung Anda RM194
Air berkarbonat 1.5liter F&N atau Mirinda X 15 botol X RM3 per botol = RM45
Ais Kiub 1 beg besar berharga RM3.50
Garam 7kg X RM0.50 per kilo = RM3.50
Lidi sate 1 pek (lebih 500 batang/1000batang) = RM4
Jumlah kos = RM56 untuk penyediaan 500 batang aiskrim mini
Katakan 600 batang anda pek menjadi 6 batang per pek = 100 pek
Setiap pek mengandungi 6 batang aiskrim berharga RM2.5 = 100 pek X RM2.5
= RM250
Berapakah keuntungan anda jika anda berjaya menjual kesemuanya?
Jumlah jualan RM250 - Kos RM56 = Untung Anda RM194
.................................................................................................................
Antara lokasi menarik untuk berniaga ialah:1. Sekolah-sekolah, Kantin
2. Pasar Malam, Pasar Tani, Uptown
3. Kawasan Perumahan, Playground
4. Majlis2 seperti kenduri, sukaneka, konvokesyen, pertandingan memancing dan sebagainya.
5. Disewa kepada peniaga lain
5. Disewa kepada majlis kenduri2 atau aktiviti yang sesuai
HARGA TIDAK TERMASUK KOS PENGHANTARAN
60 Lubang = RM600.00
80 Lubang = RM650.00
100 Lubang = RM680.00